Зірчастий аніс: застосування, властивості (фото)

Зірчастий аніс, що має другу назву бадьян, має цілу низку цілющих і корисних властивостей, втім, як і безліч східних приправ. Він росте традиційно в Китаї і Японії, але зараз його вирощують і на Філіппінах, і в Індії. Ці прянощі відома своїм ароматом, схожим на лакрицу, а також протизапальну і противірусним ефектом. Цим продукт зобов’язаний шікімовой кислоті, яка знаходиться в його складі. Масло анісу зірчастого використовують для виготовлення парфумів, для виробництва освіжувачів для ротової порожнини, як гомеопатичний засіб. Також його застосовують для ароматерапії.

Аніс - помічник від хвороб

Раніше його використовували при розладах травлення. Древня китайська медицина славилася швидким звільненням від кольок навіть у немовлят. Пізніше з його складової - шікімовой кислоти - стали робити препарати, які виліковують різні форми грипу.

зірчастий аніс

У бадьяном також дуже багато корисних амінокислот і антиоксидантів. Вчені довели, що регулярне вживання анісу запобігає зростання холестеринових бляшок в людських артеріях. У ньому також міститься і така речовина, як лімонен. Воно перешкоджає появі ракових клітин. Зараз бадьян активно застосовується в народній медицині як засіб болезаспокійливу, сечогінну і знижує надмірне газоутворення. Крім того, зірчастий аніс використовують для зняття головних болів.

Ліки

Змішати одну крапельку ефірного маслечка анісу з однією чайною ложкою меду.

Такий засіб досить добре допомагає при розладі шлунка, підвищеному газоутворення або нудоті. Але з маслом потрібно бути гранично обережним. Велика його концентрація може призвести до сумних наслідків.

Зірчастий аніс також відомий своєю дією на жіночі груди: в його складі є два компонента, які схожі на естроген. Він відмінно впливає на прибування молока у годуючих мам. Крім іншого, він діє як афродизіак, а також знижує інтенсивність симптомів передменструального синдрому, але при вагітності краще не вживати бадьян.

масло анісу зірчастого Відхаркувальний лікує засіб: в сироп від кашлю додати 1 крапельку ефірного маслечка анісу. Теж будьте обережні з дозуванням.

Якщо врахувати значні корисні якості бадьяна, це не просто спеція, а відмінний засіб від усіх бід.

Ефірна олія "Аніс зірчастий"

Його отримують з висушеного рослини або з його насіння. Має пряний солодкуватий запах, за кольором - жовте або прозоре. Для того щоб отримати один літр олії, потрібно 50 кг насіння. Воно досить довговічне, так як зберігатися може в герметичній упаковці до 5 років. Дуже добре поєднується з амрісовим, гвоздиковим, кедровим, коріяндрове, тминових, мандариновий і іншими пряними і легкими маслами. Зірчастий аніс в порівнянні зі звичайним менш корисний, але також дуже хороший.

Можна з легкістю визначити, купили ви свіже або прострочене масло. Зробити можна це ось як: поставте його в тепло або на світло на деякий час. Якщо воно свіже, то нічого очікувати кристалізуватися. Тому зберігати продукт потрібно в темному прохолодному місці.

Корисності

Говорити про якість і користь продукту можна дуже довго. Він має тонізуючу і зміцнює дією. Позбавляє від депресії, збудливості, напруги, безсоння. Гарний у застосуванні як дітям, так і дорослим. Сприяє підвищенню робочого настрою в розумовому і фізичному плані. Допоможе вам перебувати завжди в бадьорому стані духу саме аніс зірчастий. Застосування його також широко при жіночих і чоловічих проблемах (в статевій сфері). Його приймають при імпотенції, фригідності або слабкою збудливості. Вважається, що він покращує кровопостачання.

У косметології ефірне масло анісу використовують в лікуванні від випадіння волосся, так як воно зміцнює цибулини волосся. У масках воно також використовується як омолоджуючий засіб. Для цього кілька крапель додають в креми і скраби для обличчя.

Дозування

Анісова масло відносять до активних, саме тому дози повинні бути мінімальні. Наприклад: в аромакулон слід крапнути одну крапельку, для інгаляцій гарячою парою використовують максимум дві, а для ванн оптимальна доза до восьми крапель. Потрібно також стежити за часом, перевищувати тривалість процедури не варто. Для інгаляції - п’ять хвилин, для ванни до двадцяти хвилин.

Рецепти

Існує дуже багато рецептів, до складу яких входить аніс, і це не тільки стосується альтернативної медицини. Але сьогодні ми хочемо зупинитися саме на народні методи лікування багатьох хвороб, що заподіюють дискомфорт вам і вашим близьким. При отруєннях рекомендують капнути на рафінад одну краплю анісової олії, з’їсти і запити теплою водою. Цю процедуру повторювати не більше трьох разів на день. Спресований цукор можна замінити медом або хлібом. Цей рецепт вважається універсальним. Він не тільки підвищує апетит, а й дає сечогінну дію (що добре для нирок) і покращує сон. Для травлення дуже корисні ванни з ефірною олією. Воно відмінно поєднується з маслами фенхеля і м’яти.

У проведенні інгаляції під час застуди також допоможе аніс зірчастий. Фото його ви можете побачити нижче. Для процедури потрібно:

ефірне масло аніс зірчастий
1) Нагріти воду у великій каструлі до окропу.
2) Додати по 1 крапельці масел: анісу, лимона, евкаліпта.
3) Взяти махровий або інше середнього розміру рушник.
4) Нахилитися над парою (не дуже низько, щоб не обпекти особа).
5) Накрити зверху голову рушником так, щоб пара не проходив повз.
6) Дихати парою протягом десяти хвилин.
7) Після цього укутати в ковдру і полежати близько півгодини.

Справитися з напругою допоможе масаж. Для цього потрібно взяти анісова, сандалове і масло пачулі в рівних частинах і розслаблюючими рухами промасажувати все тіло протягом 20 хвилин.

Ще анісова масло може вам допомогти позбутися від кліщів, вошей, бліх і так далі. Крім того, воно добре допомагає для відлякування комарів. Просто потрібно накапати по парі крапель олії в ємності по периметру (квартири, альтанки), і кусючі комахи не будуть вам набридати.

аніс зірчастий фото

Протипоказання до застосування

Ми вже говорили про те, що анісова масло належить до ряду активних, з цієї причини потрібно ставитися до дозування гранично обережно. Також найкраще буде перед застосуванням проконсультуватися з лікарем, так як може з’ясуватися чутливість або непереносимість препарату. При високій концентрації або частому використанні у людини можуть розвинутися церебральні розлади. Не можна застосовувати більше однієї краплі в день при підвищеному згортанні крові. При запаленнях шкіри і алергії не варто використовувати масло анісу, так як це призведе до дерматитів.



ЩЕ ПОЧИТАТИ